Zalig Amsterdam Noord. Deel 2

Ik vervolg mijn fietsroute Amsterdam Noord op deze november namiddag naar het NDSM terrein. De voormalige scheepswerf, een rijksmonument, wordt vanwege zijn nieuwe status gerestaureerd. De ruimten onder de scheepshellingen bijvoorbeeld worden volledig vernieuwd, maar zijn nog niet af. Door de oude verzakte entreedeur achter onkruid in de kop van de helling ben ik vaak naar binnen gegaan. De repetitieruimte van mijn band is hier. Nu zie ik nieuwe openingen met rode kozijnen in het beton.

20151112_154058
Links:   nieuwe rode ramen en klapdeuren  in de zijkant van de scheepshelling.

Door de afwisseling van water, industriële gebouwen en infrastructuur en aankleding door de huidige gebruikers is het terrein nog steeds fotogeniek. Maar ook verdichting vind nu, na het einde van de crisis, weer plaats: achter het hoofdkantoor van de Hema ligt het begin van Nieuwdok, een stevig bouwvolume voor ROC TOP en 380 studenten appartementen.

20151112_154354 (800x450)
De lasloods, de ‘kathedraal van NDSM’.

Ik blijf het IJ volgen en ontdek een nieuwe route op het Cornelis Douwesterrein. Zware industrie en woningen zijn hier niet toegestaan. Wel architectuur die voldoet aan het beeldskwaliteitsplan, zoals gebouwd zijn met stoere materialen die herinneren aan voormalige loodsen aan het IJ. Dat levert geregeld een verrassend gebouw op. Terwijl ik hier vroeger nog hard doorheen fietste op weg naar mijn werk.

20151112_160518
Bedrijfsgebouw uit 2006 van Fiction Factory.

Rechts afslaand bij het Coentunneltracé en de geluidswand van de ringweg A10 kom ik bij het bijna verlaten sportcomplex Melkweg. Ik bespeur wat alternatieve initiatieven. Ze vallen onder het stadslandbouwproject NoordOogst, laat ik mij vertellen door de uitbater van het biologische pannenkoekenrestaurant Stroop in een verbouwde voetbalkantine. Beginnende ondernemers, buurtbewoners en vrijwilligers doen op dit groene landje iets met voedsel en duurzaamheid. Het spek op de pannenkoeken komt van Buitengewone Varkens. De beesten struinen buiten vrij laat rond. Onder het restaurant,  dat uitkijkt op een grote moestuin met vele kleine gebruikers, zit Brouwerij De Vriendschap.

20151112_161508 (800x450)
Scharrelvarkens  in stadslandbouwproject Noordoogst.

 

 

2 gedachten over “Zalig Amsterdam Noord. Deel 2

Voeg uw reactie toe

  1. Leuk om iets te weten te komen over dit deel van de stad. Benieuwd hoe het daar over 10 jaar zou uitzien. Bedankt voor informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: