Stadionplein en Citroengarage in transformatie

De opening van de Open Monumentendagen 2015 Amsterdam op 18 september vond plaats in de Citroengarage bij het Stadionplein. Zowel het plein als het rijks monumentale garagegebouw van architect Jan Wils zijn onderdeel van een project van ontwikkelaar Peak. Het pop up restaurant van Hotel de Goudfazant en de Kunsthal die nu nog in de garage zitten zullen daarom in december 2015 het pand verlaten.

Ondergetekende was aanwezig bij de feestelijke opening van de ‘Kunst en Ambacht’ – editie van de Open Monumentendagen 2015 als gids voor het Waaggebouw op de Nieuwmarkt. Ik voel me helemaal thuis bij de Waag en de 15e eeuwse stadsmuur die het startpunt zijn van mijn wandeling door de Nieuwmarktbuurt.

citroen1
Betonskelet, glazen vliesgevel en hellingbaan van de Citroengarage.

Tijdens de rondleiding door de Citroengarage voorafgaand aan de opening bleek wat een gaaf voorbeeld van modernistisch bouwen dit gebouw uit 1962 is: het dragende betonskelet, omhuld door een glazen vlies, de hellingbaan en de autolift naar de dak parking, een sfeer van licht, ruimte en dynamiek.

citroen2
Het pop up restaurant van Hotel de Goudfazant in de Citroengarage in voorbereiding op de officiële opening van de Open Monumentendagen 2015  Kunst en Ambacht.

Ten zuiden van zijn garage uit 1962 ligt een ouder gebouw van Wils uit 1929 dat dienst deed als garage en kantoor. Samen flankeren deze twee gebouwen de entree van zijn Olympisch Stadion uit 1928 die ligt in de as van de Van Tuyll van Serooskerkenweg. Het tussenliggende Stadionplein, dat altijd een grote lege vlakte is geweest, wordt bebouwd, waarbij de genoemde as vernauwd maar wel intact blijft.

20150911_161204 (2)
Het zuidelijker gelegen garage- en kantoorgebouw van Wils uit 1929.
20150911_161422 (2)
Het uitzicht vanaf de dak parking op de bouwput op het Stadionplein en op de as Van Tuyll van Serooskerkenweg.

De herbestemming van de garage tot hedendaags voorzieningen-/bedrijfsgebouw is een zoektocht naar de juiste luchtcirculatie en klimaatbeheersing. De grote open ruimte zal in kleinere worden onderverdeeld en hoe ga je om met het omhulsel van enkel glas?

Ontwikkelaar Peak herontwikkelt meer monumenten, waaronder de Van Gendthallen. Bureau Monumenten Amsterdam is vaak partner in zulke processen om de monumentale waarden te beschermen. Kantoorgebouw Rivierstaete is een project van Peak waarvan de herontwikkeling een ingrijpend ander gevelbeeld oplevert. Het is dan ook geen monument, hoewel sommigen vinden dat het dat wel had moeten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: