Metalen gevelbouwers komen thuis op het IJ

20160602_112651 (3)

Producenten en installateurs van zonwering aangesloten bij de brancheorganisatie VMRG-Zonwering heb ik op 26 mei aan boord voor de architectuurvaart ‘De laatste architectuur aan het IJ’. Zij blijken bij vele projecten aan het IJ betrokken te zijn! De A’dam toren, net een paar weken open, is van glas voorzien door een VMRG-bedrijf. In de top van de toren organiseerde de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) kort geleden al de verkiezing van het Beste Gebouw van het Jaar 2016.  Het VMRG-keurmerk staat garant voor een aantal kwaliteitseisen voor metalen gevels. De brancheorganisatie was als sponsor dan ook aanwezig bij dit evenement.

Voorbeelden van metalen gevelmaterialen langs het IJ zijn de witte zeshoekige plaatjes van Eye of de aluminium afdekking van appartementenblokken van Roberto Meyer aan de Westerdoksdijk. Aluminium heeft een high tech uitstraling, is licht en makkelijk in het onderhoud.

Ik wist van de aluminium luiken van het Double Tree Hilton hotel aan de Oosterdokskade. En van het appartementenblok daarnaast met inpandige screens waar zonwering aan de buitenkant aanbrengen verboden is. Maar er is meer aan de hand met zonwering aan het IJ.

Varend voorbij de Korthals Altes graansilo hoor ik dat na jaren van bewoning de hitte in de verbouwde silo de bewoners te groot is geworden. De VMRG-zonweerders zijn er aan de slag gegaan. Verderop bij het jonge Blok O in de wijk in opbouw Houthouvens zijn VMRG-gecertificeerde bedrijven betrokken bij de 100% energieneutrale bouw met o.a. driedubbelglas en aluminium schuifpuien.

Grappig dat juist als we de spoorbrug ten westen van het CS onderdoor gaan een van de specialisten gebiologeerd kijkt naar het ouderwetse geklonken metaalvakwerk en opmerkt: ‘Dit vind ik nou mooi, dit zie je niet vaak meer’.

Zo blijkt de wereld weer veel kleiner dan ik veronderstelde. Van de enthousiaste deelnemers krijg ik het VMRG jaarboek 2016 met recente projecten. Daarin staat behalve de bekende Markthal in Rotterdam ook een gebouw aan het IJ: het Ruyterhuys naast de Kamer van Koophandel.

 

20160602_112547 (3)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: