Metalen gevelbouwers komen thuis op het IJ

20160602_112651 (3)

Producenten en installateurs van zonwering aangesloten bij de brancheorganisatie VMRG-Zonwering heb ik op 26 mei aan boord voor de architectuurvaart ‘De laatste architectuur aan het IJ’. Zij blijken bij vele projecten aan het IJ betrokken te zijn. Bijvoorbeld de A’dam toren is van zonwerend glas voorzien door een VMRG-bedrijf.

Voorbeelden van metalen gevelmaterialen op de vaarroute langs het IJ zijn de afdekking van Eye, de afdekking van appartementenblokken aan de Westerdoksdijk, de aluminium luiken van het Double Tree Hilton hotel aan de Oosterdokskade. Aluminium heeft een high tech uitstraling, is licht en makkelijk in het onderhoud.

Het appartementenblok naast Double Tree Hilton heeft inpandige zonneschermen. Zonwering aan de buitenkant aanbrengen is voor de bewoners verboden. Bewoners van de Korthals Altes graansilo snikken naar ontbrekende zonwering. Dat vertelt een producent als we voorbij varen. Na jaren van bewoning is de hitte de bewoners toch te groot geworden. De VMRG-zonweerders zijn aan de slag gegaan.

Verderop in de 100% energieneutrale wijk Houthouvens leveren VMRG-gecertificeerde bedrijven o.a. driedubbelglas en aluminium schuifpuien.

Als we de spoorbrug ten westen van het CS onderdoor gaan, kijkt een van de specialisten naar het ouderwetse metaalvakwerk: ‘Dit vind ik nou mooi, dit zie je niet vaak meer’.

Van de deelnemers krijg ik het VMRG jaarboek 2016. Behalve de bekende Markthal in Rotterdam staat darin ook een gebouw aan het IJ: het Ruyterhuys naast de Kamer van Koophandel.

 

20160602_112547 (3)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: