Wonen en werken aan de Zuidas

In het voormalige ING House op de Amsterdamse Zuidas is tot 13 maart is de tentoonstelling WHAT? Work Home Apart Together te zien. De expositie van Architectuur Centrum Amsterdam.gaat over hoe de twee functies wonen en werken zich historisch verhouden.

Voorafgaande aan de opening van de tentoonstelling gaf architect Roberto Meyer door ‘zijn’ gebouw, ook wel ‘de kruimeldief’ of ‘de voetbalschoen’ genoemd en tegenwoordig Infinity geheten, een rondleiding. Meyer is ook de ontwerper van het nieuwe hoofdkantoor van Calvin Klein aan de westrand van de Nieuwe Houthaven: een wit gebouw dat voorover hangt en een soort kleppet heeft.

20151217_161842
Model van het nieuwe hoofdkantoor van Calvin Klein.

De tentoonstelling laat zien dat functiemenging in de Middeleeuwen normaal was. De functiescheiding van het modernisme maakte daar drastisch een einde aan. Nu is mengen opnieuw populair, op wijk- en ook op huisniveau. Op de dure kantorenlocatie Zuidas bijvoorbeeld komen meer woningen: 8000 i.p.v. de 800 op dit moment.

lelijk-the-rock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een van die kantoren op de Zuidas, The Rock uit 2009 van Erick van Egeraat, was onlangs een bezichtiging. The Rock heeft een heel andere stijl dan de twee gebouwen van Meyer. Gemeen lijken ze wel te hebben dat functionaliteit alleen niet voorop staat maar zeker ook een bepalende, eerste indruk, een sterk beeld, iconische waarde. The Rock is als een rots waar het water in witte strepen van afdruipt.

20151219_140947

Het is van binnen luxueus en indrukwekkend. Marmer is veelvuldig gebruikt zoals in de entree en de hal. De marmerplaten zijn zo gesneden en gemonteerd dat ze symmetrische patronen vormen.

Voor de metaal-detaillering in het interieur is messing gebruikt, zoals voor de kleerhangers in de garderobe en voor de afwerking van de banken in het auditorium.

Een advocaat van De Brauw advocaten, een van de huurders van het pand, begeleidde de groep. De 90 meter hoge kolos wordt bij elkaar gehouden door twee pijlers waarin de liften zijn ondergebracht. Loopbruggen, op meerdere hoogten, verbinden de pijlers. De gehele constructie beweegt mee met harde wind. Er zijn nog twee snelle, liften van glas, zonder verdere behuizing.(foto rechts).

20151219_145152
Een van de verdiepingen is ingericht als bibliotheek/leeszaal.

Behalve De Brauw advocaten zijn o.a. huurders van het pand Blackstone, Westbroek en de omstreden telecomaanbieder Vimpelcom met kantoorruimte op de derde, vierde en vijfde verdieping. Ook in The Rock staat leegstaande kantoorruimte te huur.

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑