ING België komt thuis op het IJ

Op donderdag 3 december 2015 stappen 25 bankiers van ING Private Banking België bij mij aan boord. Ze zijn twee dagen in de hoofdstad om ING Nederland en Amsterdam beter te leren kennen. Event marketingbureau Dechesne en Boertje heeft een programma samengesteld. Ik sta met een bordje de Belgen op te wachten bij restaurant Fifteen van Jamie Oliver. Naast mij staan Rob van Hulst met een wallen tour en een rondleider van het Rijksmuseum.

Vanaf de steiger bij het Muziekgebouw aan het IJ vertrekt de Architectuur Speeddate op het IJ. Als de 800 sociale woningen op het IJ-plein aan de beurt zijn, klinken instemmende geluiden bij mijn conclusie dat zo’n sociaal project in deze tijd ondenkbaar is. In het Oosterdok wordt gevraagd naar de vierkante meter prijs van de appartementencomplexen. En bij het Victoria Hotel gaat het verfilmde verhaal van Publieke Werken erin als zoete koek: de strijd van de vioolbouwer Vedder en zijn buurman tegen de ontwikkelaar Henkenhaf.

Bij het voorbijgaan van Eye applaudisseren mijn passagiers op mijn uitnodiging voor zichzelf. Ymere en ING betaalden de bouwkosten van 38 miljoen euro nog voor de crisis in 2008 uitbrak.  Eye is het icoon van Amsterdam geworden, ING heeft vooruitgedacht.

De Belgen blijken danig onder de indruk van de metamorfose en aantrekkelijkheid van de IJ-oevers. Een deelnemer wijst mij nog op de gelijkenis met Brugge. Brugge ligt net als Amsterdam een stukje landinwaarts en had net als Amsterdam te kampen met verzanding en onbereikbaarheid. Bij Brugge is aan de kust de nieuwe haven Zeebrugge aangelegd, in Amsterdam is na de opening van het Noordzeekanaal de haven gaandeweg naar het westen verschoven.

2 gedachten over “ING België komt thuis op het IJ

Voeg uw reactie toe

  1. Fantastisch, gewldig gedaan Alex.
    Ga binnenkort nog eens deelnemen aan een excursie, te water wandelend of op de fiets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: